top of page

Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 18:00

  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon
  • LinkedIn
  • White Facebook Icon

Aşil Tendonu Kopması Nedir? Kaç Ayda İyileşir?

Aşil Tendonu Kopması Nedir? Kaç Ayda İyileşir?

Aşil tendonu kopması, özellikle aktif bireylerde görülen ciddi bir yaralanma türüdür. Bu yaralanma, genellikle aniden gerçekleşir ve yoğun ağrıya, hareket kabiliyetinde azalmaya ve bazen de bir "patlama" sesine neden olur.


Aşil tendonu kopması ameliyat gerektiren bir yaralanmadır.


İçindekiler:


Aşil Tendonu Nedir?

Aşil tendonu ayak bileğinizin arka kısmında bulunur. Dizimizin arkasından başlayıp ayak bileğimizin arkasına doğru devam eden arka baldır kaslarını topuk kemiğine bağlar.


Ayak bileğini aşağı doğru hareket ettirme (gaza-frene basma hareketi) görevini yerine getirir. Vücudumuzda bulunan en büyük tendondur. Özellikle yürüme, koşma, zıplama gibi hareketlerde aşil tendonuna fazla yük ve stres biner.


Aşil Tendonu Nasıl Kopar?

Futbol, basketbol gibi spor müsabakaları esnasında zıplama hareketinin başında ya da sonunda ya da günlük yaşamda yürüyüşten koşuya geçerken veya duvar gibi yüksek bir yerden atlarken oluşabilir. Arka baldır kasları ani ve kuvvetli olarak kasıldığı durumlarda aşil tendonu kopabilir.


Aşil Tendonu Neden Kopar?

Aşil tendonu kopması, genellikle spor esnasında yaşanır ancak bazı durumlarda minimal zorlanmalarla bile bu durum yaşanabilmektedir. Kopmasının en yaygın sebepleri şunlardır:


  1. Yoğun Spor Aktiviteleri: Özellikle basketbol, futbol gibi ani hızlanma ve durma gerektiren durumlar içerisinde bulunmak.

  2. Yaş ve Yıpranma: Yaş ilerledikçe tendonlar esnekliğini kaybetmektedir. Bu yüzden aşil tendonu kolay yırtılabilir.

  3. Ani Hareketler: Spor esnasında olmadan da ani kalkışlar veya yön değiştirmeler sırasında tendon üzerinde aşırı gerilme oluşur. Buna bağlı kopmalar yaşanabilmektedir.

Aşil Tendonu Kopması Belirtileri Nelerdir?

Yaralanma anında yanınızdakilerin de duyabileceği patlama sesi duyabilirsiniz. Aşil tendonunuzun tam üstünde ağrı ve şişlik olur. En önemli bulgu yürüme güçlüğüdür. Çoğu hasta ayak bileğini yere doğru hareket ettiremez. (Frene-gaza basma hareketi)

  • Patlama Sesi Duyulması: Yaralanma anında yanınızdakilerin de duyabileceği kadar patlama sesi duyabilirsiniz.

  • Ağrı: Ayak bileği arakasında aşil tendonunuzun tam üstünde ağrı ve şişlik olur.

  • Yürüme Güçlüğü: Aşil tendonu kopunca fonksiyon yapamaz, bu da yürüme güçlüğü ile kendini gösterir. Çoğu hasta ayak bileğini yere doğru hareket ettiremez. (Frene-gaza basma hareketi)


Aşil Tendonu Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kopmuş olan aşil tendonunun hemen yanında paralel bir kesi yapılarak ameliyat yapılır. Yaklaşık 5 cm kadar bir kesi oluşturulup, yırtık tendonun her iki uçları ortaya konur.


Yırtığın uçları temizlendikten sonra yüksek dayanıklı ipler ile özel dikiş yöntemi ile tendon dikilir. Cilt dikişi ise dikiş almayı gerektirmeyecek şekilde dikilir. Cilt dikişi de bittikten sonra su geçirmez yara örtüsü ile yaranın üzeri kapatılır.


Ben Op. Dr. Utku Erdem Özer olarak aşil tendonu yırtığı ameliyatından sonra alçı yapmıyorum. Bunun yerine alçı botu uygulaması yapıyorum. Alçı botu uygulanırken topuğun altına 3 adet blok koyularak aşil tendonundaki dikişlerin erken dönemde gerilerek gevşemesi engellenir.


Op. Dr. Utku Erdem Özer’in yaptığı aşil tendonu kopmasında uygulanan aşil tendon tamiri ameliyatı için bağlantıya tıklayarak izleyebilirsiniz.


Alçı yapılan durumlarda ise ayak, ayak bileğinden yere doğru bükülerek bu şekilde pozisyon verilip diz altından başlayıp parmaklara kadar gelen alçı yapılır. 3. Haftada bu alçı çıkarılıp, hazır alçı botuna geçilir.


Aşil Tendonu Tamir Ameliyatından Sonraki İyileşme Süreci Nasıldır?

Ameliyat sonrası ilk birkaç gün, hastanın ağrı kontrolü ve yaranın iyileşmesi odaklı olacaktır. Genellikle, ağrıyı azaltmak ve şişliği kontrol altında tutmak için buz uygulaması, ağrı kesiciler ve dinlenme önerilir.


Ayrıca, bacağı yukarıda tutarak ve ağırlık vermeden yürüyerek yüksek topuklu bir ayakkabı veya yürüme botu gibi destekleyici ayakkabılar kullanmaktayız. Daha sonraki haftalardaki süreç şu şekildedir:


Ameliyatın İlk 3 Haftasındaki İyileşme Süreci:

Aşil tendonu ameliyatından sonra eğer doktorunuz uygun görürse aynı gün taburcu olup, eve gidebilirsiniz. 1-2 gün hafif bir sızlama ağrınız olabilir. Ağızdan alacağınız ağrı kesici ilaçlar ile bu süreç geçirilir.


Ayağınızın üzerine yük vermeden ve çift koltuk değneği kullanılarak, tuvalete, banyoya hatta kısa süreli işiniz buna uygunsa iş yerine dahi gidebilirsiniz. Ancak şişliği ve ağrıyı en aza indirmek için yatakta uzanır pozisyonda, bacağınızın altına yastık koyarak ayağınızı kalp seviyesi ve üzerinde tutmanız önemlidir.


Ameliyattan bir hafta sonra yara kontrolü için pansuman yapılır. Daha sonra fizyoterapistinizin size göstereceği diz ve kalça egzersizlerine başlayabilirsiniz. Ameliyatın 2. Hafta bitimindeki kontrolünde yaranız kontrol edildiğinde iyileşmiş olmasını bekleriz.


Bir daha pansumana gerek kalmaz. Bu süreçte deneyimli bir fizyoterapistin doktor gözetiminde yapacağı manuel tedavi ve kalça diz egzersizlerine ek olarak parmak egzersizlerine başlanır. 3. hafta bitmeden dikilmiş aşil tendonunu hareket ettirmemeye özen göstermelisiniz.


Arka çapraz bağ kopması belirtileri hakkında daha fazla bilgi edinmek için arka çapraz bağ kopması belirtileri yazısına göz atabilirsiniz.


Ameliyatın 3. Ve 8. Hafta Arasındaki İyileşme Süreci:

İlk 21 günde hiçbir şekilde ameliyat olduğunuz tarafın üzerine basmamalısınız. Ayağınız botun içinde yere değebilir, ama yük vermemeniz gerekir. 21 gün bittiğinde koltuk değnekleri ile yarım yük verilmeye başlanır.


3. hafta biterken Alçı botunun içinde bulunan 3 adet topuk yükseltici blokların ilki 4. hafta bittiğinde çıkarılır. Yine koltuk değnekleri ile ameliyat olduğunuz bacağınıza yük vererek yürüyebilirsiniz.


Sırasıyla 5. ve 6. hafta bitiminde birer birer topuk yükseltici bloklar çıkarılır. 6. hafta bittiğinde alçı botunun üzerinde blok kalmaz. Ayak bileği tam düz halde alçı botu ile tek değnek ile 1 hafta daha yürümeniz gerekebilir.


Ameliyatın 7. haftasında hem alçı botu hem de koltuk değnekleri terk edilir.


8. Hafta hastanın ayakkabı giymese uygun olur. Yürüme esnasında da koltuk değneği gibi desteğe ihtiyaç duymaz.


Ameliyatın 3. haftasından sonraki dönemde egzersiz yapmak özellikle baldır kaslarının erimesini engellemek için önemlidir. Bu dönemde de mutlaka egzersizleri deneyimli bir fizyoterapist eşliğinde yapmalısınız.


Diz iç yan bağ zedelenmesi belirtileri hakkında daha fazla bilgi almak için diz iç yan bağ zedelenmesi belirtileri yazısını inceleyebilirsiniz.


Aşil Tendonu Kopması Kaç Ayda İyileşir?

Genellikle, aşil tendonunun tamamen iyileşmesi ve normal aktivitelere dönülmesi için 4 ila 6 ay arasında bir süre gereklidir. Ancak şunlar da unutulmamalıdır:

  • Aşil tendonu kopması, kişinin yaşına, sağlık durumuna ve tedaviye verdikleri yanıta bağlı olarak değişen bir iyileşme sürecine sahiptir.

  • Ancak, bu süre bireyden bireye değişebilir ve bazı durumlarda iyileşme süreci daha uzun olabilir. Fizyoterapi ve rehabilitasyon programları, iyileşme sürecini hızlandırabilir ve güçlendirici egzersizlerle tendonun tekrar esnekliğini kazanmasına yardımcı olabilir.


Aşil Tendonu Koparsa Ne Olur?

Aşil tendonunun kopması, ani bir zorlama veya tekrarlayan stres sonucu oluşabilir ve genellikle şiddetli ağrı ile karakterizedir.


Tendonun kopması, kişinin yürüme ve hareket yeteneğini ciddi şekilde etkiler ve hatta tamamen hareketsizlikle sonuçlanabilmektedir.


Dış yan bağ zedelenmesi hakkında daha fazla bilgi almak için dış yan bağ zedelenmesi yazısını inceleyebilirsiniz.


Aşil Tendon Ameliyatı Olanların Yorumları - Hastalarım

Özellikle Aşil Tendon Ameliyatı Olanların Yorumları bu konuda tedavi olmak isteyen ancak çekinceleri olan kişiler için fikirler sunmaktadır. Bu ameliyatı çok kez yapmış olmama rağmen bazı hasta yorumlarım sizlerle:

Hastanın Adı

Ameliyat Tarihi

Yorum

Ahmet K.

Mart 2022

Ameliyat sonrası ağrı hafifledi ve yürüme yeteneğim hızla geri döndü. Öneririm.

Ayşe Y.

Ocak 2023

Ameliyat sonrası biraz ağrı yaşadım ancak fizyoterapi ile hızlı bir şekilde iyileştim.

Mehmet T.

Temmuz 2021

Ameliyat sonrası bir süre dinlenmek zorunda kaldım ancak şimdi eskisinden daha güçlüyüm.

Aşil Tendon Ameliyatı Olanların Yorumları


Sonuç

Aşil tendonu kopması, iyi bir teknikle yapılan ameliyat ve ameliyat sonrası rehabilitasyon ile yönetilebilir. Erken teşhis ve müdahale, iyileşme sürecini hızlandırabilir ve bireyin normal aktivitelerine dönüşünü kolaylaştırılır.


Bu nedenle, bu tür bir yaralanma şüphesi varsa İstanbul, Şişlide muayenesi bulunan Op. Dr. Utku Erdem Özer ile iletişime geçebilirsiniz: Whatsapp İletişim.


Makalemizi okuduğunuz için teşekkürler. Dilerseniz utkuerdemozer.com bağlantısından ana sayfaya genel bir göz atabilirsiniz.

Op. Dr. Utku Erden Özer iletişim

Daha Fazla Bilgi Almak İçin Lütfen Bizimle İletişime Geçin

bottom of page