Kapalı dirsek ameliyatı olarak da adlandırılan dirsek artroskopisi, dirsek ekleminin içini değerlendirmek ve bazı hastalıkların tedavisinde eklemi açmadan 2-3 adet küçük 1,5 cm lik kesiler ile yapılan modern bir ameliyat çeşididir.
Dirsek Artroskopisi Kimler İçin Uygundur?
Dirsek artroskopisi genellikle aşağıdaki sorunların çözümünde etkin bir ameliyat yöntemidir.
Travma sonrası eklem kıkırdağından kopan veya kıkırdağın yırtılıp dirsek eklem hareketi sırasında ağrı oluşturduğu durumlarda bu parçaların çıkarılması için dirsek artroskopisi yapılır.
Dirsek eklem kapsülünde travmaya ve cerrahi işleme bağlı oluşan eklem sertliği (artrofibrosis )gibi dirsek eklem kapsünün kalınlaşıp setleştiği durumlarda dirsek artroskopisi yapılır.
Dirsek ekleminde travmaya ya da romatizmal hastalıklara bağlı oluşan ağrıya ve hareket kısıtlılığına neden olan kemik çıkıntılarının (osteofit) çıkarılması için kullanılır.
Osteokondiritis Dissekans adı verilen dirsek eklemi kıkırdağının altındaki kemik ile birlikte ayrıştığı hastalığın tedavisinde dirsek artroskpisi yapılır.
Dirsek Artroskopisi Nasıl Yapılır?
Artroskopi işleminde, ekleme iki ayrı delik açılarak, bu deliklerden bir tanesinden kalem büyüklüğünde ucunda ışık olan kamera ile eklem içine girilir. Kameradan elde edilen görüntü bir ekrana yansıtılır. Görüntülerden eklemde ne gibi bir sorun olduğu görülerek anlaşılır. Başka bir delikten ise işlem yapılacak aletler sokulur.
Dirsek artroskopisi genellikle ayakta tedavi prosedürü olarak genel anestezi altında yapılır.
Geleneksel açık dirsek cerrahisine kıyasla dirsek artroskopinin avantajları şunlardır:
Daha küçük kesikler
Minimal yumuşak doku travması
Daha az ameliyat sonrası ağrı
Daha hızlı iyileşme süresi
Daha düşük enfeksiyon oranı