İçindekiler
Bursa dokuları, vücudumuzdaki eklemlerin çevresinde doğal olarak bulunan, eklem hareketlerini kolaylaştıran içleri çok az miktarda sıvı ile dolu keseciklerdir. Bu keseciklerin iltihaplanmasına bursit denir.
Diz kapağının hemen üzerinde olan keseye Prepatellar bursa denir.
Prepatellar bursit, genellikle sürekli diz çökmenin yarattığı baskıdan kaynaklanır. Sürekli diz çökerek iş yapanlar örneğin; tesisatçılar, çatı işçileri, halı döşeme işçileri, temizlik işçileri ve bahçıvanlar gibi çalışanlar prepatellar bursit oluşumu için risk altındadırlar.
Dizin önüne doğrudan bir darbe de prepatellar bursite neden olabilir. Futbol, güreş veya basketbol gibi dizine doğrudan darbe veya düşmenin yaygın olduğu sporlara katılan sporcular, bu durum için risk altındadır.
Bu duruma daha duyarlı olan diğer kişiler, romatoid artrit veya gut hastalarıdır.
Prepatellar bursite ayrıca bakteriyel bir enfeksiyon neden olabilir. Böcek ısırığı, sıyrık veya delinme yarası gibi bir diz yaralanması ciltte kesiye sebep olursa, bakteriler bursa kesesinin içine girebilir ve enfeksiyona neden olabilir. Buna infeksiyöz bursit denir. İnfeksiyöz bursit daha az görülür ancak daha ciddidir.
Diz Bursitinin Tedavisi
Bursa dokusu iltihaplandığı ve enfekte olmadığı sürece genellikle ameliyat dışı yöntemler ile tedavi edilir.
Aktivite değişikliği: Dizinizi her yere temas ettirdiğinizde bursa dokusu etkilenerek şişmeye devam edecektir. İlk yapacağınız temastan kaçınmanız olmalıdır. Eğer bu şekilde çalışmak zorundaysanız, dizinizin altı ile sert zemin arasına yumuşak yastık koymanız iyi olacaktır.
Voleybol sporcularında sık olarak gördüğümüz diz bursitini engellemenin en iyi yönü diz kapağının tam üst tarafını koruyan ve burada kalın bir yastığı olan dizliktir. Bazen bu dizliği patellar bursit sorunu olan ve voleybol sporcusu olmayan bireylerede kullandırıyorum.
Buz: Her seferinde 20 dakika boyunca günde 3 veya 4 kez düzenli aralıklarla buz uygulamak şişliği önemli oranda azaltır.
Ultrason Altında Kortizol Enjeksiyonu
Şişlik ve ağrı bu önlemlere iyileşmezse patellar bursa ultrason altında boşaltılıp kesenin içerisine kortizol enjeksiyonu yapılır.
Enfeksiyöz Diz Bursiti Tedavisi
İlk başta antibiyotikle, tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Eğer bursitten örnek alınamayacak kadar şişlik yok ise, olası en sık bakteriyel enfeksiyona karşı etkili antibiyotik tedavisine başlanır.
Bursitten örnek alınıp, kültüre gönderilerek, bu kültürden üreyen bakterinin duyarlı olduğu antibiyotiği kullanmak tedavinin ana prensibidir. Enfeksiyon tek başına antibiyotiklere yanıt vermiyorsa ameliyat ile bursa boşaltılır.
Diz Bursitinin Ameliyatı Nasıl Olur?
Eğer bursit kronikleşip, sık olarak şişiyorsa ve kortizol iğnesi ile düzelip sonra sık tekrarlıyorsa, bursiti ameliyat ile temizlenmesi gündeme gelir.