top of page

Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 18:00

  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon
  • LinkedIn
  • White Facebook Icon

Diz Protezi Ameliyatı

Diz Protezi Ameliyatı

Diz Protezi Ameliyatı, günümüz tıp dünyasında yaşam kalitesini artırmak adına gerçekleştirilen en etkili ameliyatlardan biridir. Diz ağrısı veya hareket kısıtlılığı çeken birçok hasta, bu modern tedavi yöntemi sayesinde yeniden aktif, sağlıklı ve ağrısız bir yaşama adım atarlar.


Op. Dr. Utku Erdem Özer olarak, yılların tecrübesi ve alanındaki uzmanlığım ile diz protezi ameliyatını ve bu ameliyatın yaşamınız üzerindeki olumlu etkilerini detaylandıran kapsamlı bir rehber hazırladım.


Bu yazıda, diz protezinin ne olduğunu, kimlere önerildiğini, operasyon öncesi ve sonrası süreçleri, beklenen sonuçları ve sıkça sorulan sorulara cevapları bulabilirsiniz. Diz protezi ameliyatı, özellikle osteoartrit (eklem kireçlenmesi) gibi kronik rahatsızlıkları olan hastalar için bir dönüm noktası olabilmektedir.


Amacımız, bu tedavi yönteminin ayrıntılarını anlayarak, hastaların bilinçli kararlar vermesine yardımcı olmaktır.



İçindekiler:


Diz Protezi Ameliyatı Nedir?

Diz protezi ameliyatı, diz ekleminizin tamamını veya bir kısmını değiştirmek için yapılan ameliyattır. Özellikle Diz protezi ameliyatında, eklem kıkırdağının hasarlı yüzeyleri çıkarılır, bunların yerine metal ve plastikten yapılmış yapay bir eklem yerleştirilir. Bu yerleştirilen yeni ekleme de protez denir.


Özellikle Diz protezi ameliyatı; diz ekleminde şiddetli kireçlenme olan hastaların tedavisinde uygulanan ameliyattır. Diz protezi ameliyatı sonrası hastaların hemen hemen tümünde ağrı ortadan kalkar ve hastalar hareketli ve ağrısız bir yaşama yeniden başlarlar.


Bunun dışında diz protezi ameliyatı, protez dışında tüm tedaviler yapılıp sonuç alınamayan hastalara yapılır. Günümüzde son dönem diz eklem kireçlenmesinin çağdaş tedavisi diz protezidir. Ancak diz protezinin zamanlamasına yani ameliyatın ne zaman yapılması gerektiğine hasta ile doktor konuşarak karar vermelidir.


Bu tedaviler, ağrı kesici ilaçlar, eklem içine yapılan iğneler ve fizik tedavi gibi tedavilerdir.



Kaç Tür Diz Protezi Vardır?

İki tür diz protezi vardır.

  • Total diz protezi: Bu sayfada bu konu ayrıntılı ile işlenecektir.

  • Kısmi diz protezi: Bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız bu linki tıklayabilirsiniz:


Her iki tip protez ameliyatı uygun hasta seçiminde oldukça başarılı ameliyatlardır. Diz protezi dünyada en çok yapılan ortopedi ameliyatlarının başında gelir.


Total Diz Protezi ve Kısmi Diz Protezi Ameliyatları Arasındaki Farklar hakkında bilgi almak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.


Diz Protezi Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Aşağıdaki durumlardaki hastaların ortak özellikleri son dönem kıkırdak hastaları olmalarıdır. Bir başka deyişle, diz protezi dışında diz ağrısının ortadan kaldırılması imkansız olan hasta grubudur.

  • Son dönem kıkırdak sorunu olan hastalar. (Diz artriti, gonartroz, osteoartrit)

  • Dizinde önceden eklem içi kırık geçirenler ve bundan dolayı kıkırdak hasarı oluşan hastalar.

  • Romatoit artrit, Gut, Lupus, Ankilozan Spondilit gibi sistemik romatizmal hastalığı olan hastalar.

  • Dizinden önceden infeksiyon geçiren (septik artrit) ve bu infeksiyonun eklem kıkırdağını bozması ile sonuçlanan hastalar.

Diz Protezi Ameliyatına Nasıl Karar Verilir?

Ameliyat dışı yöntemler ile ağrınız geçmezse ortopedi uzmanı ile durumunuzu konuşup, röntgenleriniz değerlendirilir. Eğer diz protezi ameliyatına uygunsanız, protez ameliyatı önerilir.


Diz protez ameliyatına esas karar verecek olan hastadır. Dizinizdeki kireçlenme eğer yaşam kalitenizi ve günlük yaşam hareketlerinizi etkiliyorsa, kısa mesafe yürüyüşleri, merdiven inip çıkma gibi günlük yaşam aktivitelerini dahi yapamıyorsanız, diz protezi ameliyatı için uygunsunuz demektir.


Diz Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Diz protezi ameliyatı açık cerrahi teknikle yapılan ameliyattır. Dizin önünden yaklaşık 15 santimetrelik bir kesi yapılır. Diz kapağının yanında diz eklemine girilir. İlk önce bozulmuş kıkırdak yapılar çıkarılır, daha sonra özel kalıplar kullanılarak dizin üst bölümünü ve alt bölümünü oluşturan kemiklerin yüzeyleri, yeni yapılacak ekleme yani proteze göre kesilir.


Hastada bir ömür boyu kalacak diz protezini yerleştirmeden, önce denemesi yerleştirilir ve eklem test edilir, uygun ise denemenin bire bir aynısı olan protez parçaları, steril olarak kutularından açılarak kemik çimentosu ile yerlerine yerleştirilir.


En son olarak iki yüzey arsına plastikten yapılma liner konulur. Kemik çimentosu iyice dondurulup, kanama kontrolü yapılır. Kesi dikilerek kapatılır.


Op. Dr. Utku Erdem Özer’in yaptığı çift taraflı diz protezi ameliyatı hakkında bilgi almak için bağlantıya tıklayarak izleyebilirsiniz:


Diz Protezi Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Tek bir dize yapılan diz protezi ameliyat süresi ortama 1 saattir. Her iki dizin yapıldığı çift taraflı diz protezi ameliyatı ise 1 saat 30 dakika civarındadır.


Diz Protezi Yaptığım Hastamın Röntgen Görüntüleri


Diz Protezi Ameliyatı Öncesi ve Sonrası
Diz Protezi Ameliyatı Öncesi ve Sonrası


Diz Protezi Ameliyatı Olan Hasta Yorumları

Bu linki tıklayarak tek dizini ameliyat ettiğim hastamın diz protezi ameliyatını ve ameliyat sonrası sürecini anlattığı videoyu izleyebilirsiniz:




Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler Nedir?

Diz protezi ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. İşte bu süreçte yapılması gerekenler:

  1. Talimatlarımıza Uygun Davranma

  2. Verilen İlaçların Düzenli Kullanımı

  3. Fizik Tedavi ve Egzersiz

  4. Yara Bakımı

  5. Hareket ve Aktivite

  6. Diyet ve Beslenme

  7. Düzenli Kontrole Gelme


Özellikle Diz protezi ameliyatı sonrası dönemde dikkat edilmesi gereken bu noktalara uyulması, başarılı bir iyileşme sürecini destekler ve normal aktivitelere dönüşü oldukça hızlandırır.


Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Tuvalete Ne Zaman Gidilir?

Diz protezi ameliyatına başlamadan önce hastaya idrar sondası takılır. Sonda hasta yürütüldükten sonra, mesane jimnastiği yaptırılarak çıkartılır. Uzun süreli idrar sondası kullanımını enfeksiyon açısından uygun değildir.


Hastalar yürütüldükten sonra alafranga tuvalete de oturacak duruma da gelirler. İster idrar yapmak için ister büyük abdestlerini yapmak için alafranga tuvaleti kullanabilirler.


Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Diz protezi ameliyatından sonra hızlı iyileşebilmek için yeteri kadar protein almak önemlidir.


Ben Op. Dr. Utku Erdem Özer olarak, yapılan son bilimsel çalışmaların doğrultusunda kendi diz protezi yapacağım hastalara ameliyattan 5 gün önce ve ameliyattan 5 gün sonra olmak üzere protein tozu (whey protein) kullandırıyorum. Hastalarıma da protein zengin beslenmelerini öğütlüyorum.


Diz protezi Ameliyatı Sonrası İyileşme Dönemi Çok Ağrılı Mıdır?

Total diz protezi ameliyatı sonrası ağrı yönetimi, daha doğrusu hastanın çektiği ağrılar, son yıllarda yapılan spinal-epidural anestezi uygulamalarının ilerlemesi, bölgesel uygulanan sinir blokları ve kullanılan ağrı pompaları ile ciddi oranda azalmıştır.Hastanın bel bölgesinden uyuşturulup (Spinal anestezi) ayrıca bir katater aracılığı ile bu bölgeden ameliyat bittikten sonra 3 gün süre ile ilaç verilerek (Epidural katater yöntemi) hastanın tamamen ağrısız bir ameliyat sonrası süreç oluşturulabilir.


Bunun en önemli avantajı ameliyat sonrası erken harekete başlayıp eklem sertliği ile zaman kaybı yaşamadan, sandalyeye masaya oturup kalkabilme, merdiven inip çıkma gibi günlük yaşam aktivitelerine dönmesini sağlayacak eklem hareket açıklığını elde edebilmektir.


Diz Protez Ameliyatı Sonrası Hareketler Nelerdir?

Diz protezinden sonra ilk hedef hastayı ağrı kontrolünden sonra yürütmektir. İkinci hedef ise diz eklem açılarının uygun derecelerde sağlanmasıdır. Bu derecelerden biri dizin tam düz olmasını ifade eden 0 derecedir. Bunu sağlamak için ameliyattan hemen sonra topuk tarafına yastık konulur.

İkinci açı ise dizin bükülme açısıdır.


Bükülme açısındaki erken dönemdeki hedef ise 90 derecedir. 1. ayın sonunda bu açının 120 derece olması hedeflenir. Hastanın fizyoterapist eşliğinde bunlara özel egzersiz ile çalışması ile bu açı hedefleri elde edilmelidir.


Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Kasılmalar Normal Midir?

Çoğu diz protezi ameliyatında sonra diz bölgesi kaslarında kasılma görülmesi normaldir. Kasılma geçicidir. Kasılmanın sebebi, kas yorgunluğu ve bacağın şeklinin düzelmesinden kaynaklanır, normal şekle gelen bacaktaki kaslar gerilir ve kasılma olur.


Diz Protezi Ameliyatında Kullanılan Protezin Ömrü Ne Kadardır?

Basit olarak cevap vermek gerekirse günümüzde modern implantlar ile yapılan diz protezinin ortalama ömrü 15-25 yıldır. Teknoloji geliştikçe bu süre daha da uzayacaktır.


Diz Protezi Ameliyatında Kullanılan Protez Nelerden Yapılır?


Diz Protezi Ameliyatı İçin Kullanılan Protez
Diz Protezi Ameliyatı İçin Kullanılan Protez

Total diz protezi 4 parçadan oluşur.

  • Femoral komponent (uyluk kemiği): üst parça

  • Tibial komponent (kaval kemiği): alt parça

  • Liner: iki metal yapının arasındaki plastik parça

  • Patellar (diz kapağı) komponent: çoğu diz protezi ameliyatında diz kapağının değişimine ihtiyaç duyulmaz


Femoral Komponent:

Uyluk kemiğinin diz eklemini oluşturan uç kısmına uygulanan diz protezinin bu parçasına femoral komponent adı verilir. Femoral komponent Kobalt-Krom adlı metallerden yapılmaktadır.


Kobalt-Krom bileşiminin dayanaklılığı; diz protezinin femoral komponentinde uzun vadede Titanyumdan daha yüksektir. Daha başka bir deyişle; Titanyum femoral komponent için uygun değildir. Bunun sebebi Titanyumun Kobalt- Kromdan daha yumuşak bir malzeme olmasındadır.


Tibial Komponent:

Tibial komponent hem Titatanyum hem de Kobalt_Kromdan imal edilebilir. Farklılık protez markasından kaynaklı değişebilir. Bazı markalar tibial komponenti titanyumdan üretirken bazı marklar kobalt-kromdan üretir.


Liner:

Basit bir ifade ile liner adlı yapı polietilen plastikten imal edilmiş olup, sizin yeni kıkırdağınız olduğunu söyleyebilirim. Liner iki metal yapının arasında bulunur. Tibial komponentin üst kısmına adapte edilir. Femoral komponet linerin üzerinde hareket eder. Total diz protezinin ilk ve en sık yıpranan bileşeni linerdır.


Patellar Komponent:

Total diz protezi ameliyatında diz kapağının yüzeyinin değişimine nadiren ihtiyaç duyulur. Değişimin kaçınılmaz olduğu durumda kubbe şeklinde polietilen plastikten yapılan patellar komponent ile diz kapağının yüzeyi değiştirilir.


Diz Protezi Ameliyatında Ne Tür Narkoz Verilir?

Total diz protezi ameliyatında da aynı total kalça protezi ameliyatında olduğu gibi spinal-epidural anestezi uygulaması, yani belden uyuşturularak yapılan anestezi tercih edilmektedir.


Diz Protezi Ameliyatından Sonra Ne Zaman Yürüyebilirim?

Diz protezi ameliyatı yaptığım hastalarımı ameliyattan 24 saat geçmeden bir walker yardımıyla yürütüyorum.


Hastanın ameliyatını sabah erken saatlerde yapmışsam ameliyatın akşamı ya da ertesi gün sabah saatlerinde hastanın dizinde dren olsa da yürütüyorum. Bu durum hem tek taraflı diz protezi hem de çift taraflı yapılan diz protezi ameliyatı için geçerlidir.


Erken dönem hastanın yürümesi pıhtı oluşumu gibi olası bir sürü komplikasyondan hastayı koruduğu gibi, diz bölgesinin kan akımını artırarak daha hızlı bir iyileşme elde edilmektedir.Ayrıca Diz protezi yaptığım hastalarımın çoğu ameliyattan 3 hafta sonra walker ya da koltuk değneği olmadan yürüyebilir hale gelir.Özellikle Diz protezi ameliyatından sonraki süreci özetlemek gerekirse;

  • 1- 3. Gün arasında: Benim ya da hemşirenin gözetiminde kısa yürüyüşler.

  • 3. Gün- 3 Hafta: Yürüteç (walker) ya da koltuk değneği yardımıyla gittikçe artan mesafede yapılan yürüyüşler.

  • 4. Haftadan sonra: Walker ya da koltuk değneği yardımı olamadan yürüme


Diz Protezi Ameliyatından Sonra Hastanede Ne Kadar Kalınır?

Diz protezi ameliyatı tek taraflı yapıldığında genellikle hasta diz protezi ameliyatından sonra 3 gece hastanede yatması yeterli olur. Eğer hastanın her iki dizine diz protezi aynı ameliyatta yapılmışsa bu süre 5 gece olabilmektedir.


Hastanın ameliyattan önceki genel durumu, hastanın yaşı, ek başka hastalıklarının olup olmadığı ameliyattan sonra hastanın hastanede kalış süresini etkileyen faktörlerdir.Hastanede kalış süresini etkileyen bir başka faktör ise, ameliyat sonrası rehabilitasyonun ne durumda olduğudur.


Hasta taburcu edilirken yardımla da olsa yatağından oturup kalkabilmeli, bir walker yardımı ile odasında ve odanın dışında koridorda yürüyebilmeli, alafranga tuvalete oturabilmelidir. Bunları yapabilmesi için hastanın dizinin bükme açısının hastaneden taburcu edilirken 90 derece olması önemlidir.


Diz Protezi Ameliyatından Sonra Dikişler Ne zaman Alınır?

Benim yaptığım ameliyatlarda hastanın cildini emilebilen ve dışarıdan görünmeyen dikiş ile diktiğimden, dikiş alınmasına gerek olmaz. Yaranın iyileşme süresi ortalama 10-14 gün arasıdır. Bu zamandan sonra yaranın pansumana ihtiyacı yoktur.


Diz protezi Ameliyatında Ne kadarlık Bir İz Kalır?

Yaklaşık 12-15 cm’lik bir kesiden diz protezi ameliyatı yapılmaktadır. Yaranın büyüklüğünü etkileyen faktörler; hastanın aşırı şişman olup olmaması, kireçlenmeyle birlikte bacaktaki eğriliğin derecesidir. Küçük kesinin ağrı ve iyileşme üzerine bir avantajı olmadığı bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir.


Diz Protezi Ameliyatından Ne Kadar Sonra Duş Alabilirim?

Benim kendi yaptığım diz protezi ameliyatlarından 24. saatten sonra genellikle dizdeki drenler çıkarıyorum. Ardından su geçirmez pansuman malzemeleri ile yaranız kapatıyorum.


Bu süre sonrasında ya da ameliyatın 3.4. günde evinize gitmeden isterseniz hastanede hemşire gözetiminde duş alabilirsiniz. Taburcu olup, evinize gittiğinizde de yine yaranızın üstünde su geçirmez pansuman malzemesi olduğu müddetçe duş almanızda bir sorun olmayacaktır.


Diz Protezi Ameliyatından Sonra Ne Zaman Tam İyileşirim?

Günlük yaşam aktivitelerinin büyük bir kısmına 2. ayın sonunda ağrısız olarak ulaşırsınız. 2. ayın sonunda neredeyse hiç ağrı kesici alma ihtiyacı duymazsınız.


Tam gücünüze ulaşmanız ve ağrı kesici kullanma ihtiyacınız olmadığı süre ise ortalama ameliyattan sonra 6 aydır.


Diz protezinden sonraki iyileşme süresi ameliyattan önceki diz bölgesi kas gücünüzle yakından ilgilidir. Ameliyata girmeden önce kaslarınız ne kadar güçlüyse ameliyat sonrası dönemi o kadar rahat ve hızlı atlatırsınız.


Diz Protezi Ameliyatından Sonra Ne Kadar Fizik Tedavi Görmeliyim?

Diz protezi ameliyatından sonra hastaların çoğunun yaklaşık 3 ay süre ile fizik tedaviye (fizyoterapi) ihtiyaç duyarlar. Bu sürede hastanın evinde haftada 2-3 seans fizyoterapi uygulanması uygun olur. Burada 2 amacımız vardır.


Öncelikli olarak diz ekleminin eklem hareket açıklığını olabildiğince kazanmak ve diz bölgesi kasları güçlendirmek. Ameliyat sonrası diz bölgesi kaslarının güçlendirilmesi, ameliyat sonrası daha az ağrının olması demektir. Ayrıca uzun dönemde de diz protezi ameliyatının ömrünü uzatır.


Diz Protezi Ameliyatı Riskleri Nedir?

Her ameliyatın olduğu gibi, diz protezi ameliyatının da kendine özgü riskleri vardır. Her hasta riskler konusunda ayrıca değerlendirilip, gerekli önlemler alınır. Bu risklerin oluşma ihtimali oldukça düşüktür.


Diz protezi ameliyatından sonraki riskler; enfeksiyon, pıhtı atması, proteze ait sorunları ve ağrının tam geçmemesi gibi durumlardır.


Diz protezi sonrası enfeksiyon: Gerekli her türlü önlemler alınsa dahi diz protezi ameliyatından sonra enfeksiyon oranı dünyanın en gelişmiş ülkelerinde dahi sıfır değildir. Ancak mutlaka tedbir almak gerekir. Ameliyat öncesi, mutlaka diş doktorunuza muayene olunuz.


Ameliyat öncesi yapılan hazırlıklar içinde hastadan idrar, burun ve cilt üzerinden kültür alınmalıdır. Bu kültürlerin yapılmasının amacı hastanın doğal florasında bulunan bakterilerin dirençli olup olmadığını anlamak içindir.


Ayrıca ben Dr. Utku Erdem Özer olarak tüm protez ameliyatlarımda, ameliyat esnasında kendim de dahil tüm ekibime space süit adı verilen kıyafet giyiyoruz. Bu kıyafeti giymenin amacı enfeksiyon riski en aza indirmektir.


Ameliyat sonrası özellikle ilk 1 aylık dönemde hasta yakından takip edilmektedir. Yüzeysel enfeksiyonlar erken dönemde yakalanıp gerekli müdahale yapılırsa enfeksiyon büyümeden, sorun çözülmüş olur.



Diz Protezi Ameliyatında Giydiğimiz Kıyafet
Diz Protezi Ameliyatında Giydiğimiz Kıyafet


Diz Protezi sonrası pıhtı: Özellikle omurga, leğen kemiği ve alt ekstremitede yapılan büyük ameliyatlardan sonra pıhtı oluşumu riski vardır. Bu ameliyatlardan biri de diz protezidir.

Bunu engellemek için ameliyat sonrası, hastanede yatış zamanında ve eve taburcu olduktan sonra yaklaşık 2 ay boyunca hastalara kan sulandırıcı veriyorum.


Kan sulandırıcı ilaçlar hastanede yattığı sürece iğne şeklinde olup taburcu olduktan sonra tablete geçilebilmektedir.

Unutmamak gerekir ki pıhtı oluşum riskini azaltmanın ilk yolu diz protezi ameliyatından sonra hastayı bir an önce yürütmektir.


Diz protez Ameliyatı Sonrası Şikayetler - Geçmemesi

%1 hastada ameliyatın 1. yılında ağrılar tam olarak geçmez, bunun en önemli sebebinin, protezin hastanın kemik yapışana tam uymadığı düşünülmektedir. Ben kendi ameliyatlarımda seçeneği en çok olan markaları tercih ediyorum.


Diz Protezi Ameliyatı Fiyatı 2024

Diz protezi ameliyat ücreti birçok faktöre bağlı olarak değişir. Ameliyatın hangi hastanede yapılacağı, tek taraflı mı, çift taraflı mı olacağı, protezin markasına göre fiyat değişkenlik gösterir.


Güncel fiyat bilgisi için bize whatsapp iletişim kanalı üzerinden bağlantı kurarak ulaşabilirsiniz.


Sonuç:

Diz protezi ameliyatı, ilerlemiş diz eklemi hastalıkları nedeniyle ağrı ve hareket kısıtlılığı çeken hastalar için önemli bir çözüm sunar. Bu prosedür, yaşam kalitesini önemli ölçüde artırarak hastaların günlük aktivitelerine dönmesine ve daha aktif bir yaşam sürdürmesine olanak tanır.


Ameliyat sonrası dönem, uygun rehabilitasyon ve doktor tavsiyelerine sıkı sıkıya uyulduğunda, başarılı bir iyileşme süreci beklenmektedir. Hastalarımıza, ameliyatın başarısını ve uzun vadeli sonuçlarını maksimize etmek için gerekli tüm destek sağlanmaktadır.


Unutmayın ki, her hasta benzersizdir ve tedavi planı kişisel ihtiyaçlara göre özelleştirilmelidir. Diz protezi ameliyatının, hareket özgürlüğünüzü geri kazandırmak için önelidir. Ayrıca ağrısız bir yaşama adım atma yolunda önemli bir adım olduğunu unutmayın.


Makalemizi okuduğunuz için teşekkürler. Dilerseniz utkuerdemozer.com bağlantısından ana sayfaya göz atabilirsiniz.




Op. Dr. Utku Erden Özer iletişim

Daha Fazla Bilgi Almak İçin Lütfen Bizimle İletişime Geçin

bottom of page