Kistik higroma ya da gangliyon kistleri el bileği ve elde en sık görülen kitlelerdir. İçleri jel kıvamında sıvı ile dolu kisttirler. Tümör grubunda olmayıp, tamamen iyi huyludur, hiçbir zaman kanserleşme ihtimali yoktur. Belirti ve bulguları yer kaplayıcı özelliğinden kaynaklanır. El bileğinde kist yani higromanın en sık belirtisi el bileği ağrısıdır.
Kistik higroma tanısını ayırıcı tanısını yapmak, öteki potansiyel yer kaplayan kitlelerden ayırmak önemlidir.
İçindekiler:
Kistik Higroma Nedir?
Kistik higroma, Gangliyon ya da el bileğinde kist olarak da adlandırılan el bileğindeki yumuşak doku kitlelerinin en sık sebebi ganglion kistleridir. Genelde ortaya çıktığı bölgenin komşuluğundaki eklem kapsülünden veya tendon kılıfından köken alır.
Gangliyon kisti ya da Kistik higroma, en sık el bileği sırtında görülür. El bileğinin avuç içi tarafında, parmakların avuç içi tarafındaki ilk boğumunda ve parmakların uç ekleminin sırt tarafında görüldükleri gibi vücudun eklem ve tendon içeren her yerinden çıkabilirler. Kistik higroma ya da el bileği gangliyonu bir ipin ucundaki içi sıvı ya da jel ile dolu su balonuna benzetmek doğru olacaktır. Bu kistlerin boyutu süreç içinde değişiklik göstermekle beraber, tamamen de ortadan kalkabilir.
Kistik higromalar bir kanser türü değildir, kanserleşme olasılığı yoktur ve başka bir bölgeye yayılmaz.
Kistik Higroma Nedir Tıp?
Kistik higroma, genellikle doğum öncesi dönemde oluşan bir tıbbi durumdur. Fetusun boyun veya baş bölgesinde, lenf sıvısıyla dolu büyümüş bir kese veya kist şeklinde oluşan benign (iyi huylu) bir tümördür. Bu durum, lenfatik sistemdeki anormal gelişimden kaynaklanır.
Kistik Higromanın Nedenleri Nelerdir?
Kistik Higromanın nedeni tam olarak bilinmemekle beraber eklem veya tendon tekrarlayan travmalara maruz kalması sonucu ve mekanik değişiklikler neredeyse tüm olgularda sebep olarak bulunmuştur.
El Bileğinde Kist Oluşumu için Risk Faktörleri Nelerdir?
Cinsiyet ve yaş: Gangliyon kistleri herkeste oluşabilmekle beraber kadınlarda ve 20-40 yaş arası popülasyonda daha sık görülür.
Osteoartrit (eklem kireçlenmesi): Tırnaklara yakın el parmaklarının eklemlerinde kireçlenme olan hastalarda gangliyon kisti daha sık görülür.
Eklem veya tendon yaralanmaları: Önceden eklem ya da tendon yaralanması geçirenler gangliyon kisti oluşumuna daha yatkındırlar.
El Bileğinde Kist - Kistik Higroma Belirtileri Nelerdir?
El bileğinde kistin en sık belirtisi bulunduğu yerde şişlik yapmasıdır. İkinci en sık belirtisi ise ağrı yapmasıdır.
Gangliyon kisti ilk oluşurken hastalarda ağrı şikayeti daha fazladır. Kist büyüyüp gözle görünür hale geldikten sonra, hastaların çoğunda ağrı kaybolur.
Bazı durumlarda kistik higroma sinire bası yapar. Böyle durumlarda belirtiler sinir basısı karakterinde yani yanma tipi ağrı, uyuşma, karıncalanma gibi nöropatik ağrı belirtileri şeklinde olur.
Bu konuyla alakalı Kalkaneal Bursit yazımızı inceleyebilirsiniz.
Gizli Kistik Higroma Nedir?
El bileği ağrısı olup, muayene esnasında kist saptanamaz. Ağrıyı açıklamak için ultrason görüntüleme ya da MR görüntüleme ile tespit edilen gangliyon kistlerine gizli gangliyon kisti ya da okült gangliyon denir.
Kistik Higroma Nasıl Teşhis Edilir?
Şişliğin yerine ve klinik görünümüne göre tanı kolaylıkla koyulabilmekle birlikte şişlik yapabilen yumuşak doku tümörlerinin ayırıcı tanısını yapmak önemlidir. Ayırıcı tanıyı yaparken en güvenli yöntem MR görüntüleme yöntemidir.
Kistik Higroma Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kistik Higroma, sıklıkla ağrısız olup tedavi gerektirmezler. Genellikle izle-gör yöntemi ile takip edilirler. Ancak gangliyon kisti ağrıya sebep olursa yapılacak olan ya atel ile ilgili eklemi sabitleme ya da cerrahi yöntem ile gangliyon kistini bulunduğu yerden çıkarmaktır.
Atelleme: Hareket; gangliyon kistinin büyümesine sebep olduğundan gangliyon kistinin olduğu eklemin geçici olarak atel ile sabitlenmesi özellikle yeni ortaya çıkan kistlerin ağrısında seçilecek ilk ve etkili yöntemdir. Kist küçülünce komşuluğundaki sinirlere olan bası ortadan kalkar ve ağrıda rahatlama olur. Kaslarda kullanmamaya bağlı güçsüzlük yapacağından uzun süre atel kullanımından kaçınmak gerekir.
Ultrason Altında Kistin Boşaltılması: Eğer atel kullanmanıza rağmen ağrı kontrol altına alınamıyorsa ve ağrıdan dolayı sportif veya günlük aktiviteleriniz kısıtlanıyorsa, kistik higroma ultrason altında boşaltılıp, kortizol enjeksiyonu yapılabilir. Bu işleme kist aspirasyonu denir.
Ameliyat: Eğer atel kullanımına rağmen ve kistin ultrason altında boşaltılmasına rağmen, hastanın ağrıları günlük yaşamındaki hareketlerini etkiliyorsa devam ediyorsa ameliyat planlanır.
Bu konuyla alakalı DeQuervain Tendiniti yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kistik Higroma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ameliyatta yapılması gereken kistin kendisi ile birlikte kökünü izleyip kaynaklandığı eklem veya tendondan çıkarmaktır. Sadece kisti çıkarmak gangliyon kisti ameliyatından sonraki nüks vakaların en önemli sebebidir. Bu nedenle kistik higroma cerrahisi uygularken kan akımını geçici olarak durdurarak (turnike kullanımı) kistin köküne ulaşıp çıkarmak cerrahi başarıyı artırır.
Kistik Higroma Ameliyattan Sonra Tekrarlar Mı?
İyi yapılmış kistik higroma ameliyatında sonra kistin tekrar çıkma olasılığı çok düşüktür.
Kistik Higroma Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Özellikle el bileği eklemi kaynaklı gangliyon kistinin ameliyatından sonra, düzenli fizyoterapi ile birlikte hastanın ameliyat öncesi eklem hareket açıklığına ve elin kuvvetinin elde edilmesi 2-6 hafta sürebilir.
Kistik Higroma Yaşama Şansı
Kistik higroma yaşama şansı, genellikle tümörün boyutuna, konumuna ve komplikasyonlara bağlı olarak çok değişkendir. Bazı durumlarda, küçük ve erken dönemde tanınan kistik higromaların başarıyla tedavi edilmesi mümkündür.
Tedavi süreçleri ile ilgili bizimle irtibata geçmek isterseniz iletişim sayfamızdan istediğiniz bağlantı kanallarımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sonuç
El bileğinde kist ya da kistik higroma olarak adlandırılan oluşumlar, genellikle ağrı dışında başka bir semptom vermez. Kistik higroma tedavisinde amaç ağrı kontrolünü sağlamaktır. El bileği ateli kullanımı ile çoğu zaman hastaların ağrıları geçer. Ağrı bazen inatçı olabilir, böyle durumlarda kist ultrason altında boşaltılır. Eğer kist tekrar ortaya çıkıp, hasta ağrıdan yakınıyorsa ameliyat iyi bir tedavi seçeneğidir.
Makalemizi okuduğunuz için teşekkürler. utkuerdemozer.com bağlantısından ana sayfaya dönüp daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.