Diz osteotomisi ameliyatları, eklem kireçlenmesi, spor yaralanmaları dahil olmak üzere çeşitli diz rahatsızlıkları yaşayan hastalarda gerçekleştirilir. Bir diz osteotomisi genellikle diz protezi ihtiyacını önemli ölçüde geciktirmeye yardımcı olabilir. Eğer eklem kıkırdak bozukluğu başlamadan mekanik aks düzeltme ameliyatları (diz çevresi osteotomileri) yapılırsa çoğu hastada protez ihtiyacına ömür boyu gerek kalmaz.
Bacak kemikleri düzgün hizalanmayan hastalarda, örneğin parantez bacak ya da çarpık bacak; kaval kemiğinin diz ekleminin hemen altında yapılan ameliyat ile (yüksek tibial osteotomi) veya uyluk kemiğinin diz ekleminin hemen üzerinden (distal femoral osteotomi) gibi bir cerrahi işlemler, bacağın bozulmuş mekanik aksını düzelterek bu ameliyatlar ile diz ekleminin normal dizilimini eski haline getirir.
Kalça, diz ve ayak bileği eklemi aynı aksta olur. Sonuç olarak dizdeki kıkırdak bozukluğu veya hasarlı bölge üzerinden geçen yükler azalır, baskı ortadan kalkıp, ağrı geçer. Hatta hasar başlamamışsa uzun zaman içinde geriye dönüşümsüz olarak oluşacak kıkırdak hasarı oluşmayacağı için, eklem protezi ihtiyacı da olmayacaktır.
Ameliyat çoğu zaman diz ekleminin altından bazen de diz ekleminin üzerinden kemikte kontrollü ve düzgün olarak kırık oluşturup bu oluşturulan kırığı plak ve vidalar ile sabitleyip, uygun açıda bacaktaki kemikleri yeniden hizalayarak diz ekleminin hasarlı tarafındaki baskıyı azaltmayı içerir, böylece bacak hem dışardan düz şekilde görülecek olup hem de mekanik aksı düzelir.
Kaval(tibia) veya uyluk(femur)kemiğinin bu yeniden hizalanması, vücut ağırlığının diz eklemi boyunca eşit olarak dağılmasına, hasarlı doku üzerindeki baskının hafifletilmesine, iyileşmesine yardımcı olur ve gelecekte sorunlardan kaçınmaya yardımcı olmak için eklemi doğru pozisyonda tutar.
Hastaların ameliyat sonrası hissedebilecekleri ağrı büyük ölçüde ilaç tedavileri ile, genellikle normal yaşam tarzlarına hızla geri dönebilecekleri anlamına gelir. Bu, düzenli olarak spor yapanlar da dahil olmak üzere aktif genç ve yaşlı hastalar için özellikle faydalı olur.