top of page

Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 18:00

  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon
  • LinkedIn
  • White Facebook Icon

Omuzun SLAP Yırtıkları ve Artroskopik SLAP Tamiri


İçindekiler


Yaralanma sonucu oluşan Superior Labrum yırtığının artroskopik olarak tamiridir. Omuz çevresinde 2-3 küçük insizyon ile yapılır. Dikişler labrumdan geçirilip, yaralanma sonucu yer değiştiren dokuların uygun şekilde orjinal yerine yerleştirilmesini takiben; emilebilen vidalar ile kemiğe sabitlenir. Bunun sonucunda normal anatomi tekrar oluşturulup, omuz eklemi stabilize edilmiş olur.


SLAP Yırtıkları Ne Demektir?


SLAP’ın açılımı Superior Labrum Anterior Posterior kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir adlandırmadır. Labrum omuz eklemini yerinde tutan en önemli yapıdır, omuz ekleminin contası terimini kullanabiliriz. İşte bu contanın en üst seviyesinden önden arkaya doğru kemikten ayrılıp yırtılmasına SLAP Yırtığı denir.


Mavi ile gözüken omuz ekleminin contası olarak adlandırdığımız labrum yapısı

Şekil 1: Mavi ile gözüken omuz ekleminin contası olarak adlandırdığımız labrum yapısı

Labrumun bu bölgeden yırtılmasının sebebi biseps tendonun buraya yapışmasıdır. Yüzme, tenis ve fırlatma sporunda veya bir nesneye asılı kalma sonucunda oluşan çekme kuvveti ile omuz eklemi dışa doğru döndüğünde biseps tendonu yapıştığı labrumu yırtabilir ya da kendisi yırtılıp kopabilir. SLAP yaralanmalarının literatürde tanımlanmış 10 alt tip vardır. En sık Tip 2 yaralanma görülür. Bu tipte biseps tendonu sağlam kalıp labrumun bu bölgede kemikten ayrılır.

SLAP yırtığı

Şekil 2: SLAP yırtığı


Her SLAP Yırtıkları Ameliyat Gerektirir Mi?


Hayır gerektirmez. Özellikle yaşlanmayla birlikte olan yıpranma yırtıklarında şayet ağrı yoksa ameliyata gerek yoktur. Eğer ağrı var ise tamirden ziyade yırtığın temizlenmesi ameliyat sonrası hasta memnuniyetini artırır. Eğer omuz çıkığı ile ise mutlaka tamir şarttır. Tamire en uygun yaralanma Tip 2 yaralanmadır.



SLAP Tamiri Nasıl Yapılır?


SLAP tamiri artroskopik olarak kapalı ameliyat yöntemi ile yapılır. Genellikle 2 adet sütür ankor vidaları ile kemikten sıyrılmış labrum, gerekli temizliğin ardından biseps tendonunun önünden ve arkasından olmak üzere tamir edilir.

 İpli vidaların kemiğe tespiti

Şekil 3: İpli vidaların kemiğe tespiti.


Düğüm atılıp labrumun kemiğe oturtulması

Şekil 4: Düğüm atılıp labrumun kemiğe oturtulması


SLAP Tamirinde Kullanılan Vidalar Neden Yapılmıştır?


Bu vidalar biyolojik emilebilen malzemeden yapılır.


SLAP Ameliyatları Ne Kadar Sürer?


Artroskopik SLAP tamiri 1-2 saat arasında sürer.


SLAP Yırtıklarından Sonra Fizik Tedavi Gerekir mi?


Evet gerekir. Çoğunlukla hasta ameliyat sonrası 4 hafta kol askısı kullanır. Bu sürenin sonunda fizyoterapi başlar. Eklem hareket açıklığı ve kuvvet tam olarak elde edildikten sonra spora dönüşe izin verilir.


Op. Dr. Utku Erden Özer iletişim

Daha Fazla Bilgi Almak İçin Lütfen Bizimle İletişime Geçin

bottom of page