top of page

Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 18:00

  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon
  • LinkedIn
  • White Facebook Icon

Osgood Schlatter


Osgood Schlatter

Osgood Schlatter, büyüme çağındaki çocuklarda görülen diz kapağını kaval kemiğine bağlayan patellar tendonun kaval kemiği tarafında ağrı ve şişlik ile karakterize bir durumdur. Özellikle koşma ve zıplama hareketlerini içeren sporları yapan çocuklarda görülür. Genellikle kendiliğinden iyileşir. Büyümesi tamamlanmış kişilerde bazen ağrı devam eder ise ameliyat gerekebilir.


İçindekiler:


Osgood Schlatter Nedir?

Osgood Schlatter hastalığı fazla kullanım yaralanmasıdır. Diz kapağını (patella) kaval kemiğinin (tibia) üst kısmına bağlayan patellar tendonun görece olarak kısalığından ya da patellar tendonun sporcularda olduğu gibi fazla hareketinden dolayı, patellar tendonun kaval kemiği yapışma bölgesinde enflamasyon yapar. Buna apofizit denir.


Enflamasyondan dolayı hasta ağrı ve şişlik hisseder. Enflamasyon çok olursa bu bölgede yeni kemik oluşumu da olur. Bazı hastaların dizlerinde ömür boyu şişliğin kalmasının sebebi budur.

Osgood Schlatter hastalığının % 30’u çift taraflı olup hastanın her iki dizinde olur.


Amerikalı ortopedist Robert Bayley Osgood ve İsviçreli cerrah Carl B. Schlatter’in 1903 yılında birbirlerinden bağımsız olarak bu durumu tıbbi literatürde tanımlamış olduklarından, tibial tüberkül apofiziti zamanla bu iki hekimin isimleri ile özdeşleşmiştir.


Bu rahatsızlık, kemik gelişimi ve fiziksel aktivite arasındaki dengesizliğin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Özellikle futbol, basketbol, voleybol gibi sporlarla uğraşan gençlerde daha yaygın görülür. Hastalık, büyüme plağının henüz kapanmadığı dönemde ortaya çıktığı için, ergenlik dönemi boyunca devam edebilir.


Dinlenme, buz uygulaması, fizyoterapi ve gerekirse destekleyici dizlik kullanımı ile tedavi edilir.

  • Tibial tüberkül bölgesinde ağrı ve hassasiyet görülür.

  • Patellar tendonun büyüme plağına baskısı sonucu oluşur.

  • Genç sporcular ve ergenlik dönemi çocuklarında yaygındır.


Osgood Schlatter Hastalığı Neden Olur?

Osgood Schlatter hastalığı ergenlik dönemindeki hızlı büyüme atağı sırasında olur. Bu büyüme atağı esnasında ilk başta tendon, kas ve kemikler aynı oranda uzamaz. Diz kapağını kaval kemiğinin üst tarafındaki büyüme plağına bağlayan patellar tendon göreceli olarak kısa kalır. Kısa kalan patellar tendon büyüme plağına çekme hareketi yaparak stres bindirir. Bu stres büyüme plağında enflamasyona sebep vererek Osgood Schlatter hastalığı oluşur.


Özellikle atlama ve koşu hareketinin çok yoğun yapıldığı futbol, basketbol atletizm gibi sporları yapan çocuk sporcularda görülmesinin sebebi budur.


Ayrıca yukarıda saydığım sporları yapan sporcularda, yapılan spora bağlı olarak kuadriceps kası hızlı gelişip güçlenir. Hızlı güçlenen kas boyu kısa olur. Kısa kalan kuadriceps kası diz kapağını ve patellar tendonu yukarıya doğru çekerek patellar tendonda gerginliğe sebep olur. Gergin olan patellar tendon yapıştığı yerde, tibia üst ucundaki büyüme plağında daha fazla stres üreterek Osgood Schlatter hastalığının oluşumuna sebep olur.


Diz kapağı ile alakalı olan diz kapağı çıkması yazımıza göz atmayı unutmayınız.


Osgood Schlatter Hastalığı En Çok Hangi Sporcularda Görülür?

  • Futbol

  • Basketbol

  • Voleybol

  • Tenis

  • Atletizm

Osgood Schlatter Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Ağrı: Osgood Schlatter hastalığında ağrı dizin ön tarafında, kaval kemiğinin üst kısmındadır. Tam yeri patellar tendonun kaval kemiğine bağlandığı yerdir. Hastaların ağrıları sportif aktiviteler, antrenmanlar sonrası artarken dinlenme ile azalır. Bazı hastalarda ağrı uzun süre devam eder. Dizin yer ile temasında ağrı artar. Osgood Schlatter hastalığında ağrı hastanın büyümesi-uzaması bittiğinde kendiliğinden kaybolur.


Şişlik: Şişlik kaval kemiğinin üst kısmında patellar tendonun yapıştığı yerde olur. Osgood Schlatter hastalığında bu bölgedeki şişliğin sebebi oluşan enflamasyondan kaynaklıdır. Bazı hastalarda ömür boyu bu şişlik kalabilir. Bunun sebebi bu bölgede oluşan fazla kemik oluşumudur.


Osgood Schlatter Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?

Doktorun yapacağı muayene, hastanın çoğunlukla sporcu oluşu ile Osgood Schlatter tanısı konulur. Tanıya yardımcı olarak diz röntgenleri çekilir.


Osgood Schlatter Tedavisi Nasıl Yapılır?

Osgood Schlatter hastalığı çoğu zaman aşağıda sıraladığım basit yöntemler ile geçer.

  • Dinlenme.

  • Buz uygulaması

  • Kuadriceps kas grubunun esnetilmesi ile geçer. Kuadriceps kas grubunu esnetmeyi öğrenmek için bu videoyu izleyebilirsiniz.



Bazı hastalarda ağrı kesici kullanımı gerekebilir. Ağrı kesiciyi doktorunuza danışarak kullanmalısınız.


Osgood Schlatter Bandı

Osgood Schlatter hastalığının tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri de destek bandı tedavisidir. Bu bantlar, diz kapağının altındaki bölgeye uygulanan basıncı azaltarak ağrıyı hafifletir ve iyileşmeyi desteklemeyi amaçlamaktadır.


Osgood Schlatter Hastalığı Tedavisinde PRP Yapılır mı?

Özellikle profesyonel düzeyde çocuk sporcularda ve elit atletlerde yukarıda saydığım tedavi yöntemleri ile ağrı kontrol altına alınamaz ise ultrason altında PRP iğne tedavisi yapılabilir.


Osgood Schlatter Ameliyatı

Osgood Schlatter hastalığı çok nadir ameliyat gerektirir. Büyümesini tamamlamış, büyüme plakları kapanmış hastalarda ağrının tamamen geçmesi beklenir. Eğer büyüme plağı kapanmasına rağmen ağrı devam ediyor ise bunun nedeni yeni oluşan kemik parçaların patellar tendonda oluşturduğu irritasyondur.


Diz röntgeni ve diz MR görüntüleri incelenir, ağrının sebebinden emin olunduktan sonra kemik parçalarını çıkarma ameliyatı yapılır. Bu ameliyatta patellar tendonun kaval kemiğine yapıştığı yerden ayırmamaya çalışılır.


Osgood Schlatter Ameliyatı Riskli Midir?

Osgood Schlatter hastalığında ameliyat nadiren gereklidir. Ancak, ağrı çok şiddetliyse ve uzun süreli semptomlar devam ediyorsa cerrahi bir seçenek olarak planlanmaktadır. Her cerrahi müdahalede olduğu gibi, birtakım riskler mevcuttur.


Cerrahi Riskler:

  • Enfeksiyon

  • İyileşme sürecinde komplikasyonlar


Osgood Schlatter Ameliyatı İyileşme Süresi

Osgood Schlatter ameliyatının iyileşme süresi hasta bazında değişiklik gösterir. Genelde, Osgood Schlatter ameliyatı sonrası tam iyileşme için 3-4 hafta gerekmektedir.


Osgood Schlatter Egzersizleri

Osgood Schlatter için önerdiğimiz egzersizler, genellikle diz çevresindeki kasları güçlendirmeye ve esnekliği artırmaya yöneliktir. Bu egzersizler, semptomların hafifletilmesine yardımcı olmaya yarar.


Yapabileceğiniz egzersizler:

  1. Diz germe

  2. Quad güçlendirme



Osgood Schlatter Hakkında Sık Sorulan Sorular

Osgood-Schlatter nedir, nasıl geçer?

Osgood-Schlatter, özellikle ergenlik dönemi ve genç sporcular arasında yaygın görülen bir diz rahatsızlığıdır. Dinlenme, buz uygulaması ve fizyoterapi ile tedavi edilebilir.


Osgood-Schlatter zorlarsam ne olur?

Osgood-Schlatter hastalığını zorlamak, ağrı ve enflamasyonun artmasına neden olabilir. Bu da daha uzun bir iyileşme sürecine yol açabilir.


Osgood-Schlatter kaç yaşında?

Bu rahatsızlık, genellikle 10-15 yaş arası ergenlik dönemi çocuklarında görülür ve büyüme dönemi boyunca devam edebilir.


Osgood-Schlatter spora engel mi?

Osgood-Schlatter, bazı durumlarda spordan uzak kalmayı gerektirebilir. Ancak uygun tedavi ve fizyoterapi ile spor aktivitelerine devam edilebilir.


Sonuç

Osgood Schlatter, büyüme çağındaki çocuklarda, özellikle aktif sporcular arasında yaygın olarak görülen, dizde ağrı ve şişliğe neden olan bir durumdur.


Bu rahatsızlık, diz kapağına bağlanan patellar tendonun aşırı kullanılmasından kaynaklanır. Hastalığın belirtileri genellikle fiziksel aktivite ile şiddetlenir ve dinlenmeyle azalır.

Tedavi çoğunlukla dinlenme, buz uygulaması, ve uygun egzersizlerle konservatif yöntemlerle gerçekleştirilir.


Ameliyat nadiren gereklidir ve sadece diğer tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen vakalarda düşünülür. Çoğu durumda, hastalar tedaviye iyi yanıt verir ve normal aktivitelerine dönebilirler.


Makalemizi okuduğunuz için teşekkürler. Dilerseniz utkuerdemozer.com bağlantısından ana sayfaya göz atabilirsiniz.


Op. Dr. Utku Erden Özer iletişim

Daha Fazla Bilgi Almak İçin Lütfen Bizimle İletişime Geçin

bottom of page