top of page

Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 18:00

  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon
  • LinkedIn
  • White Facebook Icon

Pektoral Kas Yırtığı


İçindekiler


Pektoral kas, göğsün ön tarafında bulunan güçlü, büyük bir kastır. Kolun içe doğru dönmesini, vücuda daha yakın hareket etmesini ve ileri geri hareket etmesini sağlar. Pektoral kas sternum (göğüs kemiği) ve klavikula (köpek kemiği) olmak üzere iki noktadan kaynaklanır. Bu iki nokta, biseps tendonunun yanında üst kolun humerus kemiğine bağlı olan pektoralis majör tendonunda birleşir. Pektoral kas güçlüdür ancak sporcularda ve diğer aktif bireylerde yırtılabilir.

Pektoral yırtık en sık olarak erkek sporcularda ağırlık çalışması ve diğer atletik aktiviteler nedeniyle olur. Genellikle bench press veya eksantrik kasılma sırasında ortaya çıkar. Eksantrik kasılma, kas üzerinde oluşturabileceğinden daha fazla olan dış kuvvet olarak tanımlanır. Pektoral tendon yırtıkları genellikle 20 ila 40 yaş arasındaki erkeklerde olur.

pektoral kas
pektoral kas


Pektoral Kasın Yırtılma Bölgeleri Nelerdir?


Tendonun kol kemiğine(humerus) bağlandığı yerden yırtılması (en yaygın yaralanma)

Kas ve tendon bağlantısında yırtılma

Kas içinde yırtılma

Kasın göğüs kemiğinden (sternum) yırtılması (en az yaygın yaralanma)


Pektoral Kas Yırtığı Belirtileri Nelerdir?


Pektoral yırtığın en belirgin semptomu, üst kolun ön kısmında, pektoral tendonun tutunma bölgesinde yer alan ani, keskin bir ağrıdır. Hastalar ayrıca göğüs bölgesinde şişlik ve morlukların yanı sıra gözle görülür şekil bozukluğu yaşayabilirler. Yırtıklar bazen başlangıçta gözden kaçabilir ve hafif bir zorlanma olarak kabul edilebilir; ancak morluk ve şişlik düzeldiği için deformite fark edilir ve ancak o zaman doktora başvurulur.


Pektoral Kas Yırtığında Teşhis Nasıl Konulur?


Fizik muayene sırasında göğüs yırtığı teşhisi koymak zor değildir. Çoğu durumda, yaralanmış kasın şekli ve hacmi, yaralanmamış kastan gözle görülür şekilde farklıdır. Ben kendi pratiğimde ultrasonu teşhisi doğrulamak için fiziki muayenenin bir parçası olarak kullanıyorum. Ancak kesin teşhis için MRI görüntüleme hala altın standart yöntemdir.


Baker kisti nedir ve nasıl tedavi edilir hakkında daha fazla bilgi edinmek için baker kisti nedir yazısına göz atabilirsiniz.


Pektoral Kas Yırtığının Tedavisi


Pektoral kas yırtığı olan vakaların çoğunun tedavisi cerrahidir. Cerrahi sayesinde hastalar atletik aktiviteler sırasında tam işlevine dönebilir. Hastalar, ağrı ve şişliği hafifletmek için yaralanmadan sonraki ilk birkaç gün RICE (dinlenme, buz, kompresyon ve elevasyon) protokolü semptomları gidermede etkilidir.


Pektoral Yırtığının Cerrahi Tedavisi


Cerrahi, pektoral kas ile deltoid kas arasında bir kesi yapılarak, pektoral kasın kemikten koptuğu yere ulaşılır. Kemikten kopan tendon 1 veya 2 adet sütür ankor yardımı ile koptuğu yere; kemiğe (humerusa) diklir.

Kronik bir yaralanma ise cerrahi tedavi ile yine de iyi bir onarım ile yüz güldürücü sonuçlar alınabilir. Ancak onarımı yapabilmek için bir tendon nakline ihtiyaç duyulabilir.


Makalemizi okuduğunuz için teşekkürler. Dilerseniz utkuerdemozer.com bağlantısından ana sayfaya genel bir göz atabilirsiniz.


Op. Dr. Utku Erden Özer iletişim

Daha Fazla Bilgi Almak İçin Lütfen Bizimle İletişime Geçin

bottom of page