Pektoralis majör kasındaki yaralanmalar, kuvvetli ve ani kasılma gerektiren ağır kaldırma aktiviteleri sırasında meydana gelir. Göğüs yırtığı, göğüs kası bağlanma bölgesinde üst kolun ön kısmında yer alan göğüs kası ağrısına neden olur. Pektoral kas yırtığının çoğunda cerrahi tedavi ile pektoralis majör onarımı yapılır.
Sporcularda, aktif bireylerde ve bexen gücü ile yoğun çalışanlarda pektoral majör kasının gücü önemlidir. Kas çok güçlüdür ve önemli omuz hareketlerinden sorumludur ve kolun addüktör ve iç rotatoru olarak çalışır. Ayrıca ileri fleksiyon ve geri ekstansiyon sağlar.
Pektoral kas, köprücük kemiğinden (klaviküler) ve göğüs kemiğinden (sternal) olmak üzere iki noktadan kaynaklanır. Pektoralis majör kasının bu iki kası kol kemiğine (humerus) iki ayrı tendon olarak arkalı önlü yapışır.
Göğüs kası yırtığı oluştuğunda, hastalar omzunun önünde ani, keskin bir ağrı hissederler, bunu şişlik ve morluk takip eder. Bazı hastalar da yaralanan bölgede gözle görülür bir şekil bozukluğu fark edebilir.
Pektoralis majör onarımı, deformite (gözle görülür şekil bozukluğu) oluşumunu ortadan kaldırıp kasın tekrar eski fonksiyonuna dönmesini sağlar. Ameliyat sonrası uygun rehabilitasyon programı ile spor faaliyetlerine geri dönerler.
Pektoralis majör onarımında kemikten sıyrılmış olan tendon sütür olarak adlandırdığımız ucunda ip olan vidalar ile ayrıldığı yere üst kol kemiğine (humerusa) yeniden dikilir.
Ameliyattan sonra yaklaşık 4-6 hafta kol askısı kullanılır. Hastanın durumuna göre erken rehabilitasyon başlanır.