top of page

Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 18:00

  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon
  • LinkedIn
  • White Facebook Icon

PRGF Tedavisi



PRGF Tedavisi

PRGF tedavisi, Platelet Rich in Growth Factors'ın (PRGF) kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi, vücuttan alınan kanın işlenmesiyle elde edilen ve içerisinde büyüme faktörlerinin yoğun olduğu bir plazma ile yapılmaktadır. PRGF, yaraların iyileşmesini hızlandırır, rejenerasyonu teşvik eder ve doku onarımını destekler.


Peki, PRGF tam olarak nedir? PRP'den farkları nelerdir? Hangi durumlarda uygulanır ve fiyatları nasıldır?


Bu yazıda, PRGF tedavisi hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevabını bulacak, doku onarımında oldukça etkili bir tedavi olan bu yöntemin avantajlarını ve dezavantajlarını değerlendirebileceksiniz.


İçindekiler:


PRGF Nedir?

PRGF iğnesi, PRP türevlerinden biri olup büyüme faktörlerinden zengin plazma anlamına gelir. (Platelet Rich in Growth Factor)


PRP’den en önemli farkı PRGF’te lökosit hücresi yoktur ve büyüme faktörleri daha fazla miktarda bulunur. PRGF uygulamasında büyüme faktörleri ve diğer proteinler de dahil olmak üzere çok sayıda molekülün dengeli ve kademeli olarak salınımı olur. PRGF’te hastaya enjekte edilen trombosit hücreleri yaklaşık 10 gün boyunca büyüme faktörü salgılar. PRGF’te lökosit hücresi bulunmaz; lökositten fakir PRP çeşitlerindendir. PRGF, sıvı, jel ve fibrin olmak üzere toplam 3 farklı çeşide dönüştürülmektedir. PRGF’te trombosit hücresi miktarı, kandaki trombosit sayısının yaklaşık 3-5 katıdır.


Aynı PRP’de olduğu gibi hastanın kendi kanı alınarak hazırlanır. Kendi özel santrifüj cihazı ve çevirme protokolü mevcuttur. PRGF, hastaya uygulamadan önce eser miktarda kalsiyum klorid eklenip, trombosit hücreleri aktifleştirilir.


Prgf gibi iğne tedavileri hakkında bilgi almak isterseniz kategorimizi inceleyebilirsiniz.


PRGF-PRP Farkları Nelerdir?

PRGF Lökosit İçermez: En önemli farkı PRGF’te lökosit hücresi yoktur. Lökositler çoğunlukla bulunduğu yerde enflamasyon oluşturur. Hastayı iyileştirmek için amaçlarımızdan biri enflamasyonu azaltmaktır, dolaysıyla PRGF gibi lökosit içermeyen PRP türevlerini tercih etmek daha yerinde olacaktır.


Büyüme Faktörü Salınımının Uzun Süreli Olması: PRGF’te uygulanan bölgede büyüme faktörü konsantrasyonu uygulandıktan 3 gün sonra en yüksek seviyeye ulaşır. 6. güne kadar büyüme faktörü konsantrasyonu artar.


Anti-Bakteriyel Etkisinin Olması: PRGF’in anti bakteriyel etkinliği vardır. Uygulama esnasında olası mikrop bulaşmasına karşı, enfeksiyona karşı koruyucu etkisi vardır.


PRGF Hangi Durumlarda Yapılır?

  • Diz ekleminde: Diz kireçlenmesi, diz bağ yaralanmaları; özellikle iç ve dış yan bağ yırtıkları, ameliyat gerekmeyen ön çapraz bağ yaralanmaları, mekanik belirti içermeyen  menisküs yırtıkları, kıkırdak yaralanmaları, patellar tendinit, kuadriceps tendiniti.

  • Omuz ekleminde: Rotator kaf yırtıkları, supraspinatus tendinozisi, biceps tendinozis, SLAP yırtıkları, omuz eklemi kireçlenmesinde, omuz çıkığında labrum yırtıklarında.

  • Dirsek ekleminde; Tenisçi-golfçü dirseği, eklem içi kıkırdak sorunlarında.

  • Kalça ekleminde: Kalça kireçlenmesinde, kalça labrum yırtıklarında.

  • Ayak Bileği ekleminde: Bağ yırtıkları, ayak bileği kıkırdak sorunları.

  • Kas yırtıkları: Hamstring, quadriceps, kalf bölgesi gibi sporda en sık olan kas yırtıklarında.

  • Kaynaması gecikmiş kırık tedavilerinde.


PRGF’in Kullanıldığı Ameliyatlar:

PRGF ameliyatların etkinliğini, başarı şansını ve iyileşme hızını artırmak için ameliyatlarda da kullanılır. Ameliyatta PRGF’in fibrin formu kullanılır.


Bu ameliyatlar;

  • Omuzda supraspinatus tendon tamiri ameliyatları, SLAP yırtığı ameliyatları

  • Dirsekte bağ tamiri ameliyatları

  • Kalçada labrum tamiri ameliyatları

  • Hamstring, quadriceps tendon kopması ameliyatları

  • Diz bağ ameliyatları

  • Menisküs tamir ameliyatları

  • Ayak bileği bağ tamiri ameliyatları

PRGF İğnesi Nasıl Yapılır?

PRGF hazırlandıktan sonra, PRGF materyali bir enjektöre aktarılmaktadır. Yapılacak bölgeye çoğunlukla ultrason eşliğinde iğne ile girilerek, PRGF uygulanır. PRGF iğnesi tedavisinde ultrason kullanılması, PRP’nin doğru bölgeye ulaşmasını sağladığı için ultrason kullanımı PRP tedavisi başarısını arttır.


Op. Dr. Utku Erdem Özer’in diz kireçlenmesinde uyguladığı PRGF iğne uygulamasını aşağıdan izleyebilirsiniz:



Op. Dr. Utku Erdem Özer’in kalça labrum yırtığında uyguladığı PRGF iğne uygulamasını aşağıdan izleyebilirsiniz:




PRGF Tedavisi Fiyatları 2024

Genellikle, PRGF Tedavisi Fiyatları 2024 yılında da diğer tedavi seçeneklerine göre daha maliyetlidir ancak uzun vadede sağladığı faydalar düşünüldüğünde maliyetin karşılığını verir.


Daha detaylı tedavi süreci ve fiyat bilgilendirmesi almak için altta bulunan whatsapp butonundan veya iletişim kanallarımızdan bizimle irtibata geçmeyi unutmayınız.


PRGF Tedavisi Sık Sorulan Sorular

PRGF jel nedir?

Platelet Rich in Growth Factors yani PRGF jel, elde edilen platelet zenginleştirilmiş bir jel formülüdür. Yaraların iyileşmesini hızlandırmak ve rejenerasyonu teşvik etmek amacıyla kullanılır.


Kök hücre tedavisi mi PRP mi?

PRGF, Platelet Rich in Growth Factors'ın (PRGF) kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. Kök hücre tedavisi değildir. Aralarındaki temel fark, kullanılan materyalin bileşimi ve işleme yöntemidir.


Sonuç

PRGF tedavisi, büyüme faktörlerinden zenginleştirilmiş plazmanın kullanıldığı etkili bir tedavi yöntemidir. PRGF, lökosit içermemesi ve uzun süreli büyüme faktörü salınımı gibi özellikleriyle PRP'den farklılık gösterir.


Özellikle anti-bakteriyel etkisi sayesinde enfeksiyona karşı koruyucu bir rol üstlenir ve iyileşme sürecini hızlandırır. Tedavi, birçok ortopedik sorunun yanı sıra çeşitli ameliyatların etkinliğini artırır.

PRGF tedavisi, modern tıbbın sağladığı ilerlemelerle birlikte, hastaların daha hızlı ve daha etkili bir iyileşme süreci yaşamasına yardımcı olmaktadır.


PRGF, eklem kireçlenmesi, diz bağ yaralanmaları, kas yırtıkları, kıkırdak hasarları, diş çekimi ve implant sonrası iyileşme gibi birçok farklı alanda başarıyla uygulanmaktadır.

Ayrıca PRGF tedavisi artroskopik cerrahi, açık cerrahi ve dental implant gibi birçok farklı ameliyatta da kullanılır.


Son olarak makalemizi okuduğunuz için teşekkürler, dilerseniz utkuerdemozer.com bağlantısından ana sayfaya dönüş yapabilirsiniz.

Op. Dr. Utku Erden Özer iletişim

Daha Fazla Bilgi Almak İçin Lütfen Bizimle İletişime Geçin

bottom of page