top of page

Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 18:00

  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon
  • LinkedIn
  • White Facebook Icon

Sever Hastalığı



Sever Hastalığı

Sever hastalığı, çocukluk çağında görülen topuk ağrısının en sık sebebidir. Sever hastalığına kalkaneal apofizit de denir. En sık olarak aktif, aşrı hareketli ve düzenli spor yapan çocuklarda görülmektedir. Sever hastalığında travma olmaksızın topuk ağrısı olması tipiktir.


İçindekiler:


Sever Hastalığı Nedir?

Sever hastalığı, çocuklarda topuk kemiğindeki büyüme plağı ağrısıdır.


Çocukların ve ergenlerin kemiklerinde kemiğin büyümesini sağlayan özel bir alan vardır, bu alana büyüme plağı denir. Büyüme plakları kemiklerin uçlarına yakın yerde bulunur ve kıkırdak hücrelerinden oluşur. Çocukların büyümesi tamamlandığında büyüme plakları kapanarak normal kemiğe dönüşür. Büyüme plakları kapanana kadar sporcu çocuklarda olduğu gibi tekrarlayan hareketlerin fazla yapılmasına bağlı olarak oluşan mikro travmalara karşı hassastır.


Sever hastalığında topuk kemiğindeki büyüme plağında bu nedenden dolayı ağrı oluşur. Topuk kemiğinin bu kısmına vücudumuzdaki en güçlü tendon olan aşil tendonu yapışır. Koşma, zıplama gibi aktivitelerde aşil tendonu fazla çalışarak yapıştığı bu alandaki büyüme kıkırdağında tahrişe sebep olarak ağrı yapar. Aynı mekanizma ile oluşan diz eklemindeki hastalığa ise Osgood Schlatter denir.


Sever Hastalığı Kimlerde Görülür?

Koşu ve atlama hareketlerinin sık yapıldığı sporları yapan büyüme çağındaki çocuklarda sık görülmektedir. Özellikle boy uzamasının en fazla olduğu zamanda olur.


Kimlerde Görülür:

  1. Çoğunlukla 8-15 yaş arası çocuklarda

  2. Aktif spor yapan gençlerde daha sık


Sever Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Sever hastalığının en sık belirtisi topuğun arkasında fiziksel aktivite ile artan topuk ağrısıdır. Ağrının yeri topuk kemiğinin büyüme plağının olduğu yerdir. Ağrı özellikle aktivitelerden sonra artar. Ağrının bölgesinde ısı artışı, ciltte kızarıklık ve şişlik de olabilmektedir.


Eğer yaşadığınız ağrı topuğun dış kısmındaysa özellikle sporcularda aküboid kemiğin kalkaneus ile eklem yaptığı eklemde problem olmuş olabilir. O konuda Küboid Sendromu yazımızı okumanızı öneriyoruz.


Bu belirtiler ciddi Sever Hastalığı belirtileridir. Bu konuda erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Bizlerle iletişim kanallarımızdan irtibata geçmeyi ihmal etmeyiniz.


Sever Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?

Ayrıntılı bir fiziki muayene ve hastanın hikayesi birleştirildiğinde Sever hastalığı tanısı konulabilir. Bazı durumlarda aynı bölgede ağrıya sebep olan başka durumlar için ayak röntgenleri gerekli olabilmektedir.


Sever Hastalığı Nasıl Geçer?

Sever Hastalığı etkili tedavi yöntemleri ile geçen bir süreçtir. Bununla birlikte sever Hastalığı'nın tedavisinde genellikle konservatif yöntemler uygulamaktayız. Ana amaç, ağrıyı hafifletmek ve iltihabı azaltmayı sağlamaktadır.


  • Dinlenme ve Aktivitelerin Düzenlenmesi

  • Buz Uygulaması

  • Sever hastalığı egzersizleri ile tedavi

  • Ortez Kullanımı


Sever Hastalığının Tedavisi Nasıldır?

Sever hastalığının tedavisinde amaç hastanın ağrısını kontrol altına alıp çocuğun fiziksel aktivitelerden geri kalmamasını sağlamaktır. Çocuğun boy uzaması tamamlanınca Sever hastalığından kaynaklı topuk ağrısı da kendiliğinden geçer.


  1. Dinlenme ve Aktivitelerin Düzenlenmesi: Ağrıya sebep olan aktivitelere, spora ara verilir. Bu süre ortalama 2 ayı bulabilir. Hastanın ağrı ile spor yapmasına izin verilebilir çünkü Sever hastalığı kalıcı bir sorun oluşturmaz.

  2. Buz Uygulaması: Topuğun arka bölümüne ağrı olan bölgeye buz uygulaması yapılabilir. Buz jeli veya torbası ince bir bez üzerinden topuğun arka kısmına konulur. 15-20 dakika boyunca buz bu bölgede kalır 1 saat ara verilip sonra tekrar konulur. Günde 3-4 defa buz uygulaması ağrıyı azaltacaktır.

  3. Sever hastalığı egzersizleri ile tedavi: Baldır kaslarının esnetilmesi Sever hastalığının en etkin tedavi yöntemlerinden biridir. Baldır esnetme egzersizleri ilk yapıldığında ağrı artabilir, bu geçicidir. Bu egzersizler düzenli yapıldığında, baldır kasları uzayarak topuk kemiğindeki büyüme plağında oluşan stres azalır.

  4. Ortez Kullanımı: Topuğun altına 1 santimetre kadar konulacak yükselti ağrıyı gidermede yardımcı olur. Heel cup denilen çocuklara özel topukluk kullanımı da bazı durumlarda önermekteyiz.


Sever Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Sever Hastalığı tedavi edilmezse, çocuklarda ağrı sürekli hale gelebilmektedir. Normal aktivitelerde bulunmaları zorlaşır. Bu durum, çocuğun günlük yaşam kalitesini ve spor performansını olumsuz etkiler. Tedavi edilmezse uzun vadeli olarak sürekli ağrı yaşanması, yürüme stilinde bozukluklar yaşanır.


Sever Hastalığı İyileşme Süresi

Özellikle Sever Hastalığı'nın iyileşme süresi, uygulanan tedaviye ve çocuğun durumuna göre değişiklik göstermekle birlikte genellikle çoğu çocuk, uygun tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleriyle birkaç hafta içinde önemli ölçüde iyileşme gösterir.


Sever Hastalığı İyileşme Süresi:

  • İlk 2-3 hafta: Ağrının azalması

  • 3-6 hafta: Aktivitelere kademeli dönüş

  • 6 hafta ve sonrası: Tam iyileşme ve eski aktivite düzeyine dönüş


Sonuç

Sever hastalığı, büyüme çağındaki çocuklarda, özellikle aktif sporcular arasında görülen bir durumdur. Bu hastalık, topuk kemiğindeki büyüme plağındaki ağrı ile karakterizedir ve aşırı fiziksel aktivite sonucu gelişir.


Tanı, klinik muayene ve gerektiğinde röntgenle konur. Tedavi genellikle dinlenme, buz uygulaması, uygun egzersizler ve bazen ortez kullanımı içerir.


Etkili tedavi uygulanmadığında, çocukların günlük yaşamı ve spor performansı olumsuz etkilenebilir, ancak uygun tedaviyle çoğu çocuk kısa sürede iyileşir.


Makalemizi okuduğunuz için teşekkürler. Dilerseniz utkuerdemozer.com bağlantısından ana sayfaya göz atabilirsiniz.

Op. Dr. Utku Erden Özer iletişim

Daha Fazla Bilgi Almak İçin Lütfen Bizimle İletişime Geçin

bottom of page