top of page

Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 18:00

  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon
  • LinkedIn
  • White Facebook Icon

Sternoklaviküler Eklem Yaralanmaları


İçindekiler


Sternoklaviküler (SK) eklem, köprücük kemiği ile göğüs kemiğini (sternumu) bağlar. SK eklem yaralanmaları oldukça nadirdir, çünkü SK eklem nispeten güçlü ve stabildir. Sternoklaviküler(SK) eklem yaralanmaları genellikle köprücük kemiği bölgesine doğrudan bir darbe veya omuzun üzerine düşme sonucu oluşur.


Spor aktiviteleri ve düşmeler sırasında birçok sternoklaviküler eklem yaralanması oluşur. Omuz bölgesine yapılan künt bir darbe, omzu içe doğru iterek SK ekleminde hasara yol açar. Köprücük kemiği, kendisi kırılmayıp darbenin hemen hemen hepsini SK ekleme iletirse SK eklemde çıkık meydana gelebilir.


SK eklem yaralanmaları şunları içerir:


  • SK Eklem Çıkığı

  • SK Eklem Subluksasyonu

  • SK Eklem İnstabilitesi

  • SK Eklem Burkulması

  • SK Eklem İçi Kırığı

  • SK Eklem Kireçlenmesi

Sternoklaviküler eklem yaralanması, yaralanma şiddetine bağlı olarak derecelendirilir.

1. Derece Yaralanma: SK ekleminin bağlarının basit bir gerilmesi veya burkulmasıdır.

2. Derece yaralanma: Köprücük kemiğinin SK eklemden kısmi (tam olmayan) olarak çıkmasıdır. (subluksasyon)

3. Derece yaralanma: SK eklemi oluşturan, sternoklaviküler ve kostoklaviküler bağların tamamen yırtılıp sternoklaviküler eklem çıkığı oluşur. Ciddi yaralanmadır.


Sternoklaviküler Eklem Yaralanma Belirtileri


Sternoklaviküler eklem yaralanmasının bulguları, ağrı, morarma, şişme, eklemde hareket(instabilite) ve eklemden ses çıkmasıdır. Sternoklaviküler eklemin çok nadir bir tipi olan arkaya (posterior çıkık) çıkıklarında nefes alma ve yutma güçlüğü ve dolgunluk veya boğulma hissi yaşayabilir. Bu durum acil tedavi gerektirir.


Sternoklaviküler Eklem Yaralanması Tanısı


Sternoklaviküler eklem yaralanmasını teşhis etmek için kapsamlı bir fizik muayene sonrası, röntgen, MR Görüntüleme bazı vakalarda BT de gerekebilir.


Sternoklaviküler Eklem Yaralanma Tedavisi Cerrahi Dışı Tedaviler


SK eklem yaralanması vakalarının büyük çoğunluğu ameliyat gerektirmez. Tedaviye buz, dinlenme, ağrı kesici ilaçlar ve kol askısı ile başlanır. Çıkık durumunda, çıkığın acil olarak yerine oturtulması gerekir, bu çoğu zaman klinik ortamında ve hastanın anesteziye ihtiyacı olmadan yapılır.

Cerrahi

Cerrahi, ciddi bir sternoklaviküler eklem yaralanması geçirmiş ve bağları ve/veya kemiklerinde aşırı hasarı olan hastalar için yapılır.

Cerrahi seçenekler arasında SK eklemi stabilize etmeyi veya ağrılı bölgeyi çıkarmayı yapan prosedürleri içerir.


Op. Dr. Utku Erden Özer iletişim

Daha Fazla Bilgi Almak İçin Lütfen Bizimle İletişime Geçin

bottom of page